marron.se

VARUKORGEN  |  OM MARRON  |  BEST.VILLKOR

OK!

Nora Chokladskola AB
Nora Chokladskola AB
order@marron.se  |  0587-47 47 40

NORMAL LEVERANSTID 1–2 DAGAR   |   ENHETSFRAKT 59,–   |   FRI FRAKT FRÅN 1500,–

Nyheter
Prisnedsatt
Choklad, couvertyr
Chokladfärg
Överföringsark
Lakrits
Övriga råvaror
Pralinformar
Förpackningar
Verktyg
Litteratur
Made in Sweden  
Startutrustning
Recept
Hållbarhet
Livsmedelssäkerhet
PresentkortCacao Barry

Callebaut

Chocovic

Chocovic


 

  Förpackningar

Hållbarhet | Chokladfackhandeln MARRON

ständigt aktuellt i chokladbranschen

Chokladindustin är en bransch med flera hållbarhetsutmaningar, framförallt sociala och ekonomiska. Samtidigt ska man veta att mycket görs både via program som garanterar minimilöner, utbildningsinsatser och andra lokala projekt.

Här nedan hittar du bland annat en sammanställning över certifieringar.

 

så vad betyder hållbarhet
för oss?

Produkter som funkar, älskar man. Och det man älskar, är man rädd om. Därför säljer vi bara beprövade produkter som verkligen levererar i kvalitet. Detta är centralt i vår värdegrund.
I vår vardag tar vi ansvar –  i allt från triviala självklarheter som återvinning till engagemang på djupare plan. What goes around, comes around. Karma, kort och gott.

Certifieringar

UTZ Certified

UTZ Certified står för att varan har producerats på ett hållbart sätt, framförallt i utvecklingsländer. Barn under 15 år får inte anställas och tvångsarbete eller människohandel är inte tillåtet i någon form. Kriterierna ska även främja biologisk mångfald och omfattar restriktioner kring GMO (genetiskt modifierade organismer), konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

Märkningen är den största för kaffe, kakao och te i världen.

Läs mer på www.utz.org

 

Fairtrade 

Fairtrade är en märkning som innehåller krav för att odlare och anställda ska få bättre förutsättningar att med egen kraft, kunna förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Barnarbete och diskriminering motverkas samtidigt som demokrati, organisationsrätt, miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas.  Fairtrade är en internationell märkning.

Läs mer på www.fairtrade.se

 

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance är en internationell märkning på livsmedel som syns på till exempel kaffe, bananer och choklad. Märkningens krav handlar bland annat om att främja biologisk mångfald, göra insatser för att skydda skogen och öka försörjningsmöjligheter och villkor för odlare i framför allt tropiska länder. Inom det sociala området ställs krav på exempelvis föreningsfrihet och organisationsrätt.

Läs mer på www.rainforest-alliance.org

 

Cocoa Horizons

Cocoa Horizons är är en oberoende ideell organisation som övervakas av Swiss Federal Foundation Supervisory Authority. Bönderna får bland annat utbildning för att öka sin avkastning, inkomst och försörjning. Inom social hållbarhet har organisationen fyra nyckelområden – skydda barnen, kvinnors egenmakt, utbildning och hälsa.

Läs mer på www.cocoahorizons.org

 

  

Klimatavtryck

WWFs One Planet Plate har satt en så kallad klimatbudget för mat. Denna klimatbudget visar hur mycket klimatpåverkan våra måltider kan ha för att vi ska kunna nå målet om maximalt 1,5 graders global uppvärmning . Budgeten är 11 kg koldioxidekvivalenter (CO2e) per vecka – sedan är det upp till alla matlagare att kreativt välja vad ni vill fylla den med.

 

avtrycket hos några av chokladmakarens råvaror

1 kg mörk choklad, Ghana 0,8 kg CO2e

1 kg mjölkchoklad 2,6 kg CO2e

1 kg socker, svenskt 0,6 kg CO2e

1 kg smör, svenskt 8 kg CO2e 

1 kg grädde 40%, svensk 4,2 kg CO2e 

1 kg matlagningsgrädde 2,4 kg CO2e 

1 kg växtbaserad grädde 0,4 kg CO2e 

1 kg äpplen, svenska 0,2 kg CO2e

1 kg jordgubbar, svenska 0,3 kg CO2e

1 kg apelsin, med skal, Sydeuropa 0,5 kg CO2e

1 kg passionsfrukt, Columbia, flygfrakt 7 kg CO2e

1 kg sylt, mos, marmelad 0,7-1,2 kg CO2e

 

1 kg sötmandel, USA 2,6 kg CO2e

1 kg nötter (medelvärde) 1,5 kg CO2e

 

Källor: 

https://www.researchgate.net/profile/Elin-Roeoes/publication/277880197_Mat-klimat-listan/links/5d4ad0044585153e5941632c/Mat-klimat-listan.pdf

https://www.ri.se/sv/media/906/download

 

Kommentar till listan ovan (RISE):

”Klimatavtrycket från ett och samma livsmedel varierar. Det är stor skillnad på hur produktionen av olika typer av livsmedel påverkar klimatet. Men viktigt är också att det kan vara stor skillnad i klimatpåverkan för samma sorts livsmedel beroende på hur produktionen har gått till. Detta beror både på förutsättningar som odlingsklimat, jordslag, vilken el som används och på aktiva val som påverkar produktionen, exempelvis kan högre skördar erhållas beroende på hur man gödslar eller i vilken ordning man odlar olika grödor. Därför är det viktigt att inte tolka klimatavtryck från livscykelanalyser som en exakt siffra utan som ett ungefärligt mått på produktens klimatpåverkan.Klimatdatabasen kan innehålla olika klimatavtryck för olika ursprungsländer”.

 

Ett sista miljötips

En 10-årig bensinbil släpper i genomsnitt ut 995 gram koldioxid under en 5 km resa (Källa: analysföretaget Vroom). Om du istället går samma sträcka kan du med gott samvete äta 100 g mörk choklad under promenaden och koldioxidutsläppet blir bara 80 gram.