LEV.TID 1-2 DAGAR ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎|‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎FRAKT TILL DHL SERVICE POINT 59,-

Att kunna lita på sin termometer är A och O vid temperering. Det finns i huvudsak två sätt att kolla att den mäter rätt – provmätning vid kokpunkten och vid fryspunkten. Det förstnämnda är förenat med ett par riskfaktorer. Dels påverkas vattnets kokpunkt av det aktuella lufttrycket. Dessutom kan luftbubblorna, som ju egentligen är vattenånga, hålla en högre temperatur än 100 °C. Därför är mätning vid fryspunkten att föredra.

Frys is – med fördel i fryspåsar som ger ”krossad is” (små iskuber). Häll upp isen i ett glas och låt stå att smälta tills dess att du har en eller ett par centimeter vatten i botten. Det tar mellan en kvart och en halvtimme. Rör kontinuerligt med små men snabba rörelser med termometerns spets mot botten av glaset samtidigt som du läser av temperaturen. Är termometern korrekt kalibrerad skall du få ett mätresultat på mellan 0,0 och 0,3 °C. Om den visar fel är det inte nödvändigt att springa och köpa en ny – du kan istället kompensera för avvikelsen när du använder den i ditt arbete.

Till toppen